HU | EN | DE

Budapest Főváros Levéltára a Kutatók Éjszakáján

2018. szeptember 28-án Budapest Főváros Levéltára is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz. Az intézmény 16 órától 23 óráig várja a kedves érdeklődőket!

Programok

Kiállítás: A Liget egykor

Budapest Főváros Levéltára A Liget egykor című kiállítása a 18. század végétől napjainkig vezeti látogatóit. A földszinten kronológiai tablók segítenek az egymást követő események időrendjének eligazodásában. A Városliget több mint 200 éve folyamatosan mozgásban van, alakul. A változások magán, fővárosi és állami kezdeményezésekhez köthetők. A földszinti tablók másik része ezt a gazdag múltat, a Liget szerkezetének formálódását tárja fel.

Az első emeleti kiállítótérben eredeti dokumentumokkal találkozhatnak az érdeklődők. Rácsodálkozhatnak, hogy a mai fás-ligetes terület helyén egykor mocsarak terpeszkedtek, amelyből szigetek születtek, majd tűntek el. Az egyik tárlóban az 1813-as tervpályázat győztesének a Városerdő átalakítására készített ideáltervét mutatjuk be. Bár az elgondolás a maga teljességében nem valósult meg, mégis évtizedekre meghatározta a fejlődés irányát. A tárlaton megtekinthetők Feszl Frigyes akvarelljei is, ezek nyomán születtek újjá idén a Feszl-pavilonok. A kiállítás a szórakozás-szórakoztatás történetének bemutatásával zárul. Külön tárlót szenteltünk a Millenniumi Kiállításnak, az Ős-Budavára mulatónegyednek, a Vurstlinak. A látogatók bepillantást nyerhetnek az Angol Parkba, a Vidám Parkba és az ikonikus PeCsa bulijaiba is. Az utolsó tárló a születését éppen a Ligetnek köszönő Fővárosi Kertészet és jogutódai máig ívelő, 150 éves történetét foglalja össze.

A kiállítás honlapja: http://liget.bparchiv.hu/

Helyszín: Aula, I. emeleti kiállítóterem

 

Tárlatvezetés „A Liget egykor” című kiállításon

Levéltárunk „A Liget egykor” című kiállításán Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főtanácsosa, a kiállítás egyik kurátora tart izgalmas tárlatvezetést.

A tárlatvezetések időpontjai:

16.45 – 17.45

18.45 – 19.45

20.45 – 21.45

Helyszín: Aula, I. emeleti kiállítóterem

 

Nézz be hozzánk!

Az óránként induló levéltári séták során az érdeklődők megtekinthetik a levéltár épületét, betekintést nyerhetnek a levéltári élet mindennapjaiba. Bekukkanthatnak a nagyközönség elől elzárt helyiségekbe (raktárak, munkaszobák), láthatják munka közben az Állományvédelmi Főosztály munkatársait, akik digitalizálnak, restaurálnak, könyvet kötnek. A kutatóteremben lehetőséget biztosítunk a levéltár néhány különlegesebb tervrajzának, legrégebbi iratainak megtekintésére, illetve az intézmény által készített adatbázisok és online felületek használatával is megismerkedhetnek a látogatók, így elsajátíthatják, hogyan lehet a hagyományos levéltári kutatást már sok esetben otthonról is megkezdeni vagy akár lefolytatni.

A levéltári séták időpontjai:

17.00               18.00               19.00               20.00               21.00

 

Légy levéltáros!

Pagináltál már életedben? Össze tudsz hajtogatni egy levéltári dobozt? Vasaltál már papírt? Ha nem, itt a lehetőség, hogy mindezt kipróbáld munkatársaink segítségével!

Helyszín: I. emelet

 

„Gyereksarok”

Levéltárunkban a gyerekek a papírvasalás és a dobozhajtogatás mellett készíthetnek pecsétet, írhatnak oklevelet, illetve fotóparavánnál is lehet fényképezkedni.

Helyszín: I. emelet

 

Nyomozz velünk!

Vegyél részt A Liget egykor című kiállításunkhoz kapcsolódó nyomozós játékunkban meglepetés ajándékokért!

 

Tervtári gyorstalpaló

Érdekel, hogy nézhetett ki az otthonotok, amikor megépült? Milyenek voltak az ablakdíszek, ki volt az építtető? Megnéznéd a tervező műépítész aláírását? Mit tartalmaz egy tervtári iratcsomag, hogyan néz ki egy százéves alaprajz és mit lehet róla leolvasni? Ha szeretnéd tudni, érdemes felkeresned Budapest Főváros Levéltára Tervtári kutatótermét, ahol a Kutatók Éjszakája keretében néhány előre kiválasztott épület tervcsomagjainak bemutatásával te is közelebb kerülhetsz az izgalmas iratokhoz!

Helyszín: Kutatóterem, II. emelet

 

Családkutatási gyorstalpaló

 

Szeretnéd tudni, kik voltak, mivel foglalkoztak, hogyan éltek őseid? Megírnád családod történetét, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Csodát nem ígérünk, mindent tudó családfa generátoraink nincsenek, de segítünk eligazodni az anyakönyvek és egyéb elektronikusan és papíralapon elérhető források, illetve levéltári adatbázisok rengetegében. Budapest Főváros Levéltára kutatótermében, a Kutatók Éjszakája keretében, néhány család példáján keresztül mutatjuk be, hogy milyen előzetes információk birtokában, milyen forráscsoportok megmozgatásával érdemes felmenőid nyomába indulni.

 

Helyszín: Kutatóterem, II. emelet

 

A programok ingyenesen, regisztráció nélkül látogathatók.

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készül!