Halhatatlanok

Halhatatlanok – Limanowa a magyar győzelem 1914

A dokumentumfilm eredeti helyszíneken forgatott felvételek mellett színészek és hagyományőrzők közreműködésével eleveníti meg az első világháború miliőjét. Az első világháború első fél évének történetét dolgozza fel a soproni 9-es Nádasdy-huszárok szemszögéből.

A “Nagy háború” első jelentős győzelmét az Osztrák-Magyar Monarchia hadserege a galíciai Limanowában aratta. A soproni Nádasdy-huszárok 1914. december 11-én tanúsított önfeláldozása döntő tényezőjévé vált a csatának, mely évtizedeken át a magyar nemzet ünnepnapja volt. 1945 után azonban a kommunista diktatúra feledésre ítélte e hősi cselekedetet is.

A Halhatatlanok – Limanowa, a magyar győzelem 1914 c. dokumentumfilm az I. világháború első évének történetét dolgozza fel a Cs. és Kir. 9-es Nádasdy huszárezred szemszögéből, Ujhegyi Béla közhuszár emlékei alapján.

Az első világháború szinte minden magyar családot érint. Csak az 1914-es esztendőben a keleti fronton százezres volt a vesztesége az Osztrák-Magyar Monarchiának. A december 11-i limanowai győzelem évtizedeken át ünnepnapja volt a magyarságnak. Ma azonban szinte semmit nem tud róla a társadalom. A film továbbá a lengyel-magyar barátságnak is emléket állít, s az elesett magyar s lengyel hősökre emlékezik.

A Zrínyi Katonai Filmstúdió által gyártott Halhatatlanok – Limanowa, a magyar győzelem 1914 c. dokumentumfilm a forgatókönyvíró-rendező Bárány Krisztián egy éves kutatásai alapján készült.

Társrendezője Wonke Rezső stúdióvezető, produkciós vezetője Zsalakó István, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiaközpont vezetője. A film hadtörténész szakértői: Csikány Tamás, Hegedűs Elemér, Pollmann Ferenc, Sándor Zsolt. A rendező munkatársa Bárány Dániel, Magyari Zsolt és Lazók Mátyás voltak. Narrátor Csernák János és Mécs Károly színművészek. Az illusztrációk főbb szerepeiben Borbiczki Ferenc, Sándor Péter és Lazók Mátyás, valamint Grubits Róbert vezetésével az európai katonai lovashagyományőrző versenyeken számos díjat elnyert Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület közreműködött.

 

Forgatókönyvíró-rendező: Bárány Krisztián

Rendező munkatársa: Bárány Dániel

Társrendező-stúdióvezető: Wonke Rezső

Produkciós vezető: Zsalakó István

Zene: Ökrös Csaba

Narrátor: Csernák János, Mécs Károly

Szakértők: Csikány Tamás, Hegedűs Elemér, Pollmann Ferenc, Sándor Zsolt

3D animáció: Pazirik Informatikai Kft., Digitális Legendárium Kft.

Légifelvétel: Pazirik Informatikai Kft.

A dokumentumfilm játékideje 57 perc.

Gyártó: HM Zrínyi Nkft., Zrínyi Katonai Filmstúdió

Partner: FilmLab Bt.

 

További információ:

http://filmlabstudio.com/halhatatlanok-limanowa-a-magyar-gyozelem-1914/