Pályázat: keressük az Év Levéltárát, Levéltári Kiadványát és Kiállítását

A Nyitott Levéltárak programsorozat keretében ismét sor kerül a pályázatok meghirdetésére. A beadási határidők: 2023. január 31., illetve február 28.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete idén is kiírja az Év Levéltára Díj pályázatot, amely a kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltári intézmények elismerését szolgálja és amelynek átadására a Nyitott Levéltárak programsorozat rendezvényei között kerül sor.

A pályázók köre: a települési önkormányzatok levéltárai, a köztestületek és közalapítványok levéltárai, a felsőoktatási levéltárak, az egyházi levéltárak, valamint a nyilvános magánlevéltárak, továbbá a Környezetvédelmi és Vízügyi Levéltár pályázhatnak.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. január 31. (kedd 16.00 óra)

A döntés legkésőbbi időpontja: 2023. február 15.

Letölthető pályázati felhívás az Év Levéltára díjra

Az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítása díj elsődleges célja a levéltárak kultúra megőrző, kultúrateremtő szerepének, tudományos eredményeinek bemutatása, ismertetése, népszerűsítése, a levéltári intézmények szellemi műhelyeiből kikerülő kiadványok középpontba állításával. A levéltári intézmények évente több tucat kiadvánnyal gazdagítják a tudományos, ismeretterjesztő, forrásközlő és szakmai kiadványok sorát. Ez a bő termés méltó arra, hogy bemutassuk és népszerűsítsük, a legjobbjait pedig díjban részesítsük.

A pályázók köre a Ltv. 17. § (2) bek. c. pontja szerinti nyilvántartásba bejegyzett magyarországi levéltárak, levéltáros szakmai szervezetek, továbbá határon túli levéltári intézmények, magyar nyelvű kiadványaikkal, illetve kiállításaikkal.

Pályázhat bármelyik bejegyzett levéltár önállóan vagy társkiadóval, a 2022. évben közzétett kiadványaival. 2023. január 31-ig megjelent kötetekkel. Pályázhat bármelyik levéltár önállóan vagy társrendezővel 2023. január 31-ig megnyitott hagyományos vagy online kiállítással.
A beérkezett pályázatokat az MLE elnöksége által felkért szakmai zsűri bírálja el.

Beadási határidő: 2023. február 28.

Letölthető pályázati felhívás és pályázati adatlap az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítása díjra