Nyitott Levéltárak 2023–2024

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által szervezett Nyitott Levéltárak programsorozat célja, hogy hozzájáruljon a nemzeti örökség egyedi és pótolhatatlan részét képező levéltári anyag hasznosulásához, ismertebbé tegye a maradandó értékű iratok felhasználásának módjait, lehetőségeit, valamint a levéltári feladatok és munkavégzés mibenlétét. A programok segítségével elősegítsük az állampolgári tudatosságot, a kulturális szint emelkedését, valamint a jogérvényesítés készségének erősödését. Koncentrált, médiafigyelmet felkeltő programok segítségével, valamint központilag koordinált pr, reklám és marketing tevékenységgel szeretnénk növelni a levéltári szakma társadalmi elismertségét és érdekérvényesítő képességét. A programsorozat a levéltárak eddigi programstruktúrájára épül, ugyanakkor központi koordinációval kívánja elősegíteni az intézmények nagyobb látogatottságát és hatékonyabb médiajelenlétét.

A Nyitott Levéltárak programsorozat keretében a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és vármegyei tagintézményei, a városi levéltárak, a szaklevéltárak, felsőoktatási és egyházi levéltárak számos programja kerül megrendezésre.

Idei kiemelt rendezvényeink az alábbi tematika, illetve évfordulók köré szerveződnek:

Preferált témák:

Határon túli levéltári együttműködések

Pénz- és banktörténet, hitelek és hitelezés (Nemzeti Bank megalakulásának 100. évfordulója)

Népmozgások – migráció, emigráció, belső migráció
(török utáni telepítések)  stb.

Külföldi ösztöndíjak a felsőoktatásban

Kiegészítő egyetemtörténeti témák:
Az egyetemépítések és -fejlesztések, beruházások finanszírozása: állami és önkormányzati áldozatvállalások

Egyéb témák:

A Múzeumok éjszakája központi tematikája

Egyéb fontos évfordulós rendezvények

Családfakutatás

Az Év Levéltára Díj átadása

2024. április-május

A díjazott intézményben

A levéltárak társadalmi nyilvánosságban elfoglalt szerepe az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott – a korábban rejtőzködő intézmények megnyitották kapuikat a látogatók előtt, szerves részévé válnak a helyi közösségeknek és felhalmozott ismereteiket minél széles körben igyekeznek közkinccsé tenni. Immár 12. alkalommal fogja átadni az Egyesület az Év Levéltára kitüntető címet, aminek odaítélése ettől az évtől megváltozott. Két díj kerül átadásra a szakmai társegyesületek ajánlása alapján: Az Év Levéltára Díj és az Év Egyházi/Felsőoktatási Levéltára Díj. Az utóbbi díj felváltva lesz kiadva, ebben az évben az Év Egyházi Levéltári Díjat adja ki az egyesület.

A díjat annak az intézményeknek adják át, amelyek 2023-ban színvonalas szakmai munkájával és nyitottságával meghatározó szereplője szűkebb pátriája kulturális életének.

Az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítása Díjak átadása

2024. április vége

Budapest Főváros Levéltára

Intézményeink évről évre több tucat kiadvánnyal gazdagítják a múltjuk iránt érdeklődők könyvtárát. A megjelenő munkák nem csupán tartalmukban, hanem formájukat tekintve is igen magas színvonalúak. A nyomtatásban megjelenő művek az utóbbi években kiegészültek elektronikus kiadványokkal is.  A kiemelkedő kiadói tevékenység elismerésére alapítottuk az Év Levéltári Kiadványa és Kiállítás Díjakat, amellyel az adott év legszínvonalasabb kiadványait és elektronikus tartalmait jutalmazzuk.

Levéltári Piknik

2024. június 8.

Budapest Főváros Levéltára

VII. Levéltári Piknik

A Magyar Levéltárosok Egyesülete és Budapest Főváros Levéltára 2024. június 8-án – a nemzetközi levéltári naphoz kapcsolódóan – immár hetedik alkalommal rendezi meg a Levéltári Pikniket.

A rendezvényen az ország számos levéltára és közgyűjteménye képviselteti magát Budapest Főváros Levéltára (1139 Budapest, Teve u. 3–5.) udvarán, de határon túli levéltáros kollégákat is várunk.

A nap folyamán tárlatvezetést (A főváros közösségi közlekedésének 150 éves története), levéltári sétát, intézményi bemutatókat és gyerekfoglalkozásokat szervezünk. A szakmai programok között szerepel a Budapest Időgép, valamint Családfa-kutatási gyorstalpalóra is lehet jelentkezni. A családokat szombat délelőttől késő délutánig hangszerbemutatóval, zenés programokkal, jegyzetfüzet készítéssel, arcfestéssel stb. várjuk. A napot könnyűzenei koncertek zárják.

Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlése 2024

2024. június 30 – július 3.

Zenta (Senta), Vajdaság

Az Egyesület éves vándorgyűlése a Zentai Történeti Levéltárral közös szervezésben kerül megrendezésre 2024. június 30–július 3-án Zentán.

A tudományos tanácskozással egybekötött háromnapos program témái:

  1. nap: plenáris ülés: Határon túli levéltári együttműködések
  2. nap: szekcióülések a levéltár-pedagógiai, levéltárinformatikai, forráskiadási, felsőoktatás-történeti, állományvédelmi szekciókban

A vándorgyűlés első napján adják át a Dóka Klára, valamint az Osváth Lajos-díjakat.

Vajdasági levéltárügy helyzete, konferencia

2024. július 3.

Konferencia a Magyar Levéltárosok Egyesülete éves vándorgyűléséhez kapcsolódva.

Logók letöltése