Év Levéltára Díj 2022 ünnepélyes átadása

A Budapesti Corvinus Egyetem Levéltára nyerte a Magyar Levéltárosok Egyesülete által minden évben adományozott „Év levéltára” díjat. Az elismerés átadó ünnepségének az egyetem Corvinus Faculty Club elnevezésű rendezvényközpontja adott helyet.

A közel félszáz érdeklődő, szakmabeli és meghívott vendéget Dr. Sipos Júlia, a Corvinus Egyetem alumni munkatársa köszöntötte, aki a moderátori szerepet vállalta el. Az esemény ünnepélyességét Nagy Tamás gitárművész játéka is emelte.

A zenei betét után Prof. Dr. Zsóka Ágnes, az akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettes köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a levéltárban őrzött iratanyag mennyisége – mintegy 900 iratfolyóméter – a Közgazdaságtudományi Egyetem archívumát az egyik legnagyobb magyar felsőoktatási levéltárrá teszi. Az aktív, elhivatott szakmai munka, melyet a levéltár munkatársai végeznek, lehetővé teszi a kutatói igények minél magasabb szintű kiszolgálását.

Az elhangzott köszöntő után Dr. Keszey Tamara Nóra, az egyetem kutatási rektorhelyettese idézte fel a levéltár alapításának idejét, és utalt arra, hogy a folyamatosan változó egyetemi struktúrában nemcsak a levéltár intézménye, hanem annak vezetője, Zsidi Vilmos is kiemelkedően stabil pontnak számít, hiszen évtizedek óta ő az archívum irányítója.

Az egyetemi vezetők köszöntését Kulturális és Innovációs Minisztérium Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője, Szóllás Péter üdvözlő és méltató gondolatait Bényei Balázs tolmácsolta: kiemelte a levéltárak fontos szerepét a kulturális örökség védelmében és hangsúlyozta, hogy ezek az intézmények nemcsak őrzik, hanem – köszönhetően a modern digitális technológiáknak – egyre szélesebb körben elérhetővé is teszik az érdeklődők számára a dokumentumaikat.

Magát a díjat Dr. Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke adta át Zsidi Vilmos levéltárvezetőnek. A méltatás során elhangzott, hogy a díjat ítélő bizottság a több évtizedes kiemelkedő szakmai teljesítményt és az elhivatottságot is honorálja.

Az átadót követően Zsidi Vilmos levéltárvezető köszönte meg az elismerést, majd Dr. Szögi László c. egyetemi tanár előadása következett. A szubjektív elemeket sem nélkülöző beszéd felidézte a levéltár alapításának körülményeit: az 1980-as évek második felének Közgázos hangulatát és viszonyait, majd az iratrendezés meglehetősen kalandos körülményeit. Kiemelte viszont, hogy – ellentétben több más, felsőoktatási levéltárral – az akkori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem vezetősége pozitívan, támogatóan állt az archívum létrehozásához. Méltatta a 2022-ben megjelent egyetemtörténeti monográfiát is, melyet követendő példának és a műfaj egyik legjobbjának nevezett.

Dr. Szécsényi András, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa a levéltári kutatás folyamatáról, illetve annak társadalmi beágyazottságáról beszélt. Mondanivalóját tarkították személyes élmények is, hiszen éveken keresztül a most kitüntetett levéltárban dolgozott, előtte pedig több esetben is folytatott ott tudományos kutatómunkát.

A beszédek elhangzása után a frissen forgatott levéltári imázsfilm bemutatására került sor. A narrált, angol felirattal is ellátott alkotás mintegy öt percben mutatja be a díjazott intézmény működését és egyes érdekességeit, valamint gyűjtőkörét is. A kisfilm megtekinthető a BCE YouTube csatornáján is, ezen a linken.

A díjátadót fogadás követte, majd a fakultatív levéltárlátogatás következett. Itt komoly számú érdeklődőnek tartott rövid vezetést Zsidi Vilmos levéltárvezető. A néhány bemutatott érdekesség között szerepelt Rákosi Mátyás törzskönyvi lapja a Keleti Kereskedelmi Akadémián töltött diákéveiből, továbbá néhány két világháború között kiadott oklevél is. A program az egyetemtörténeti kiállítás megtekintésével fejeződött be, amelyet Kalmár Miklós levéltáros vezetett.