Hét levéltár – hét középiskolai foglalkozás a történelem különböző korszakaiból

2024. február 23-án az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában került sor a nagyszabású levéltár-pedagógiai workshopra, amelyen összesen hét levéltár mutatta be foglalkozásait.

A program első három órájában a fő szervező és a helyszínt biztosító Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára mellett Budapest Főváros Levéltára, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Békés Vármegyei Levéltára, Győr-Moson Sopron Vármegye Levéltára, Nógrád Vármegye Levéltára levéltár-pedagógusai tartottak levéltár-pedagógiai bemutató foglalkozásokat.

A megjelenített témák az 1848-as forradalom története, a magyarok túlélési esélyei a Gulágon, egy középkori iratkaland, írástörténeti gyakorlatok, Szemelliker Antal fülesi plébános életútja, a betyárvilág Nógrádban, az emigráció mindennapjai és a diktatúra állambiztonsági iratainak útvesztőjében való bolyongás voltak.

A játékos foglalkozásokat tartó levéltárosok ügyeltek arra, hogy az általuk ismeretlen környezetben is bemutassák a non formális oktatás előnyeit, lehetőségeit, és megőrizték azt a varázst, amit a közgyűjtemények közül csak a levéltárak tudnak megadni.

Az érdeklődők nagy száma igazolta, hogy a levéltár-pedagógiára nemcsak szükség, de igény is van, és bár a házigazdáknak otthont adó épületet nem ilyen foglalkozások megtartására tervezték, de megmutatták, hogy kellő kreativitással a levéltári programok megvalósításnak a helyszín jellege nem szabhat gátat.

A foglalkozásokat követően a szervező levéltárak képviselői, valamint Dr. Kaposi József, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Tanárképző Intézet docense kerekasztal-beszélgetést folytattak a levéltárak pedagógiai módszereiről, lehetőségeikről, elméleti és gyakorlati kérdésekről.