Online filmpremierek szeptember utolsó hetében: már hat oktatófilm látható

A szeptember 20-i premiervetítés után online is elérhetőek lesznek egyesületünk elkészült levéltári oktatófilmjei. E héten mindennap pubikálásra kerül egy-egy rövidfilm az MLE online csatornáin.

Az első közzétett kisfilm a Levéltári kincsek nyomában Reviczky Gáborral címet viseli. Reviczky Gábor, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész segítségével barangolhatunk a levéltár kincseket rejtő raktárában. A film az MLE hivatalos YouTube csatornáján tekinthető meg, ezen a linken.

A második, Családfa-kutatás a levéltárban: a Nobel-díjas Wigner Jenő nyomában című videó betekintést nyújt a levéltári kutatás rejtelmeibe, segíteni kívánja a kutatókat munkájukban és kalauzolni az adatbázisok rejtelmeiben egy konkrét példa segítségével: a Nobel-díjas fizikus, Wigner Jenő életére vonatkozó iratokat keresünk meg és mutatunk be több levéltár közreműködésével. A második film ezen a linken érhető el.

A harmadik filmünk a levéltár-pedagógiával foglalkozik. A Levéltár-pedagógiai foglalkozások: a Pál utcai fiúk és kortársaik nyomában című videó főszereplői Molnár Ferenc méltán híres regénye világát vizsgálják levéltári források tükrében, és bemutatják, hogyan vihető be az archivisztika az iskolai tantervbe. Harmadik oktatófilmünk ezen a linken tekinthető meg.

A negyedik film a levéltári restaurátorműhelybe kalauzoljuk nézőket, ahol a konzerválás és restaurálás egyes munkafolyamatait és az eljárás során alkalmazott technikákat ismerhetik meg az érdeklődők. Negyedik oktatófilmünk ezen a linken érhető el.

Ötödik rövidfilmünkben végigkísérhetik egy levéltári kiállítás megszervezését és felállítását Budapest Főváros Levéltára Bor – mindenkor! című tárlata példáján. A videó ezen a linken tekinthető meg.

Hatodik kisfilmünk bepillantást nyújt a 2022-es Piknik szervezési munkálataiba, kulisszái mögé. A Levéltári Piknik a Magyar Levéltárosok Egyesületének egyik kiemelt eseménye, hagyományosan a Nyitott Levéltárak rendezvénysorozat nyitóeseménye. Célja, hogy bemutassa a nyilvánosságnak azt, hogy mivel foglalkozik egy levéltáros, mi mindent kaphat az, aki akár kutatóként, akár ügyfélként, akár egyszerű, családja története iránt érdeklődő állampolgárként, esetleg iskolás diákként betér egy archívumba. Számos városi, köz-, egyházi és határon túli levéltár képviselteti magát. A gyerekek számára zenés foglalkozásokkal, Vitéz László bábelőadással, papíröntéssel és pecsétkészítéssel, levéltár-pedagógiai foglalkozásokkal, állatsimogatóval és arcfestéssel készülnek a szervezők, a felnőtteket pedig levéltári sétákkal, időgéppel, budafoki borkóstolóval, este pedig koncertekkel várják. A Piknikről szóló film ezen a linken tekinthető meg.

Jelen bejegyzésünket e hét minden napján frissítjük. Kellemes filmnézést kívánunk!