HU | EN | DE

1956 soproni emlékei dokumentumokban és képekben

(0 megjegyzés)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából egyedülálló dokumentum- és képgyűjtemény tekinthető meg a Nyugat-magyarországi Egyetem 1956-os emlékoldalán.

A gyűjtemény az egyetem levéltárában megtalálható dokumentumok, iratok, képek bemutatásával, személyes fotógyűjteményekkel, tablóképekkel, névsorokkal és kronológiákkal ad árnyaltabb képet az 1956-os forradalom és szabadságharc soproni eseményeiről, valamint a forradalom utáni életről.

A levéltár munkatársai beiratkozási évfolyamok szerint egybegyűjtötték az Erdőmérnöki Főiskola és a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem abban az időben még Sopronban működő műszaki karainak azon hallgatóit, akik 1956 őszén beiratkozott hallgatók voltak. Digitális formában megtekinthetők a Sopronban és Vancouverben végzett hallgatók tablóképei. A hallgatók névsorai és tablói mellett böngészhetők a korabeli oktatói névsorok, csoportképek és portrék is.

Kronológia ad áttekintést az 1956-os, soproni forradalmi eseményekről, valamint külön-külön olvasható a Kanadába, Svájcba, Németországba szakadt hallgatók sorsának időrendes vázlata, valamint a soproni Főiskola és a Műszaki Karok további sorsának rövid összefoglalója.

Szorosan a forradalmi eseményekhez kapcsolódnak a követelések és nyilatkozatok, itt olvasható többek között a híres „kék pontok”, azaz a hallgatók követelései. Tovább árnyalják a történéseket a levéltári dokumentumok, például a MEFESZ segélyszállítmányokkal kapcsolatos dokumentumai vagy a Főigazgatói Hivatal iktatott irataiból összeállított válogatás. A forradalmat átélt hallgatók, oktatók személyes dokumentumai még kézzelfoghatóbbá teszik az eseményeket. A kanadai emigrációhoz kapcsolódó értékes dokumentumokat tartalmaz a Roller Kálmán, volt főiskolai igazgató nevéhez fűződő gyűjtemény, melyben többek között eredeti hangfelvételek is meghallgathatók, és a „…mi is voltunk egyszer az Akadémián” – Soprontól Vancouverig könyv digitalizált változata is olvasható.

A Filmek gyűjtőoldalon keresztül az 1956-os soproni forradalmi eseményekkel kapcsolatos riportokhoz léphet tovább az érdeklődő.

A gyűjteményes emlékoldal tartalmát a Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Levéltára állította össze és töltötte fel. A levéltári munkatársak külön köszönetet mondanak Dr. Illyés Benjaminnak, az ERTI nyug. tud. osztályvezetőjének fáradhatatlan munkájáért és Roller Istvánnak a Vancouverből küldött, digitalizált dokumentumokért.

A gyűjtemény megtekinthető itt >>