HU | EN | DE

Az első világháború veszteségi adatbázisa

2020. november 3-án indult a világhálón a Magyar Nemzeti Levéltár, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár, valamint Budapest Főváros Levéltára összefogásában létrehozott adatbázis, amely az I. világháborúban hősi halált halt katonák adatait (nevük, születési helyük és idejük, vallásuk, beosztásuk stb.) tartalmazza.

Az adatbázis több, mint 200 000 adatsort foglal magába, amelyeknek a Magyar Nemzeti Levéltár és Budapest Főváros Levéltára őrizetében található halotti polgári anyakönyvek másodpéldányai szolgáltak alapul. A levéltárak munkatársai a mintegy 8 millió anyakönyvi bejegyzés átnézésével rögzítették a Nagy Háborúban elesett katonai és polgári áldozatokra, internáltakra vonatkozó adatokat: bár az adatbázis alapvetően a hazáért hősi halált halt katonákat kívánja bemutatni, az adatsorok között találhatunk a világháborúval összefüggésbe hozható polgári áldozatokat, a hazai kórházakban elhunyt, így itt anyakönyvezett külföldi katonákat, hadifoglyokat és internáltakat. Az adatbázis jelenleg a megyei levéltárakban és Budapest Főváros Levéltárában őrzött összes, 1914 és 1980 közötti halotti anyakönyv adatait tartalmazza.
Az adatbázisban megtalálható-kereshető az anyakönyvi bejegyzés minden eleme: az elesett vagy kórházban elhunyt katona neve és rendfokozata, az alakulata, szüleinek neve, a halál (vélt) helye és időpontja, életkora, a holttá nyilvánító rendelet száma, valamint egyéb bejegyzések.
A 2015-ben indult, több, mint négy évig tartó projekt eredménye egy nagy, országos adatbázis lett, amelynek adatsorai elsősorban a mai Magyarország területére vonatkoznak.

 

 

 

Friss bejegyzések

Archívum

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015

Kategóriák

Szerzők

Feliratkozások

RSS / Atom